Yaşam ve İnsanlar Düşünce

22 Mayıs 2012 Salı

Mübarek üç aylar

Recep ayının ilk gecesi, 22 Mayıs Salı günü de (1 Recep 1433) “Recep ayı”nın ve mübârek “Üç Aylar”ın ilk günüdür. Receb’in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıym...etli oluyor. ALLAH teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur’an-ı Kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir.

Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’ ın Ramazan ayından sonra oruç tuttuğu aylardan biri Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var.

Bir de bu ayda sevablar kulların defterlerinin sevab hanelerine, bol bol dökülmesi dolayısıyla da recebül esabb denmiştir. Yâni, sevabların bol bol, şarı şarıl, gürül gürül döküldüğü ay demek... Sabbe, Arapçada dökmek demek... Nehrin de böyle dağlardan çağlayarak şaldur şuldur akıp da döküldüğü yere münsab derler; o da aynı kökten... Receb-ül esabb; ALLAH'ın rahmetinin cûşa gelip, ikramü ihsanâtının şarıl şarıl, güldür güldür kullara geldiği ay demektir.
Rabbim layıkıyla ihya edebilmeyi nasip etsin. Duaları kabul buyrulanlarin, ve mübarek gün ve gecelerin yüzü suyu hürmetine bizlerinde hayırlı dualarını kabul etsin...

0 yorum:

Back to Home. Back to Top Geliştiren İzmir Çetesi Mr. Kurtbey v2 Blogger Seo Templates..